Pothuajse si në filmin Avatar: Studiuesit kinezë kanë krijuar bimë që shkëlqejnë në errësirë.

Cokollata

Administrator
Staff member
Një nga mënyrat më të lehta për të gjallëruar një peizazh urban të mërzitshëm është shtimi i pak gjelbërimit. Tani, studiuesit kinezë kanë zhvilluar bimë të modifikuara gjenetikisht që shkëlqejnë butë në errësirë. Ata thonë se këto zhvillime mund të bëhen një atraksion turistik dhe madje të zëvendësojnë pjesërisht ndriçimin e qytetit natën.

Bimë të modifikuara gjenetikisht që mund të shkëlqejnë butësisht në errësirë / © Magicpen Bio / Xinhua / Getty Images

Këto bimë biolumineshente u krijuan duke përfshirë gjenet nga xixëllonjat dhe kërpudhat lumineshente, duke bërë që ato të lëshojnë një shkëlqim të butë. Duke përdorur këtë teknologji, shkencëtarët kanë arritur të "shkëlqejnë" më shumë se njëzet lloje bimësh, duke përfshirë orkide, luledielli dhe krizantema.

Li Renhan, themelues i kompanisë bioteknologjike Magicpen Bio, e cila po zhvillon këto bimë, e përshkruan efektin e ardhshëm si diçka të ngjashme me një peizazh nga një planet tjetër.

"Ne po kërkojmë ta zbatojmë këtë teknologji në turizmin kulturor dhe ekonominë e natës", vuri në dukje ai . "Imagjinoni një luginë të mbushur me bimë që shkëlqejnë në errësirë - do të ishte sikur të sillnim botën e Avatar në Tokë."

Shkalla e madhe e projektit është mbresëlënëse. Interesi për bimët që shkëlqejnë u rrit pas publikimit në vitin 2024 të "petunisë së flakës", një bime shtëpie nga Light Bio. Ashtu si zhvillimi kinez, ajo u krijua duke futur gjene nga kërpudhat biolumineshente, duke rezultuar në një shkëlqim shumë më të ndritshëm se përpjekjet e mëparshme.

Megjithatë, në atë kohë, merrej në konsideratë vetëm një lloj. Tani, me mbi njëzet të tillë në dispozicion, mund të imagjinohen parqe dhe kopshte të tëra të mbushura me bimësi pothuajse magjike që shkëlqen. Sigurisht, bimë të tilla nuk do të zëvendësojnë dritat e rrugëve, por në cepat e errët të qytetit, ato mund të ofrojnë një alternativë ndaj dritës së tyre të ftohtë dhe jopersonale. Për më tepër, hapësirat publike si parqet teorikisht mund të mbeten të hapura natën pa kosto shtesë të energjisë elektrike.

Back